Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: ertf verharding van beton.
Naam: J v.d Stouw, van Gem Zwartewaterland (datum: 10-03-2009 15:25)

erfveharding van beton met een wapeningsnet is dat vergunningsplichtig
Reageer
Re: ertf verharding van beton.
Naam:
Robin (datum: 10-03-2009 15:49)

Afhankelijk van de afmetingen vrees ik vor u van wel... BBLB dekt het bouwen van een aan de grond gebonden bouwwerk maar tot 30 m2 indien er geen ander vergunningsvrij bouwwerk aanwezig is.
Re: erf verharding van beton.
Naam:
Paul (datum: 10-03-2009 15:59)

Erfverharding is niet bouwvergunningplichtig. Als dat zo zou zijn dan liggen er heel wat illegale wegen in ons land en zou dat al lang tot allerlei procedures hebben geleid.
Re: ertf verharding van beton.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 10-03-2009 17:19)

Je krijgt de discussie of dit nu wel een 'constructie' is. Zelfde verhaal als met terassen. Die zijn op zichzelf niet vergunningsplichtig, maar wanneer je ze onderheid weer wel.

Dus: zien jullie dit als een 'constructie van enige omvang'? Zo ja is het bouwen, en kun je nog in het BBLB checken of je het onder een noemer kunt scharen waardoor het vergunningsvrij blijft. Zo niet, moet je het met een bouwaanvraag oplossen.
Re: ertf verharding van beton.
Naam:
Robin (datum: 11-03-2009 08:02)

ok, ik zal proberen te motiveren waarom ik denk dat het wel vergunningsplichtig is, dan mogen jullie proberen het onderuti te schieten. :) Er zijn voor betonplaten in het BBLB geen uitzonderingen opgenomen behalve het volgende artikeltje:
"het aanbrengen van een verandering van niet-ingrijpende aard aan een bestaand bouwwerk, mits voldaan wordt aan de volgende kenmerken:
1?. de verandering geen betrekking heeft op de draagconstructie van dat bouwwerk,
2?. de bebouwde oppervlakte niet wordt uitgebreid, en
3?. het bestaande niet-wederrechtelijke gebruik wordt gehandhaafd."

Een grote betonplaat, hetgeen wij hierover spreken is een op zichzelf staande draagconstructie. Echter, afhankelijk van de afmetingen, van behoorlijk ingrijpende aard. Kom je boven de 30m2 uit, dan is dit niet een objectje wat je eenvoudig even met een kraantje oppakt en ergens anders neerlegt. Sterker nog, de plaat werkt door zijn massieve oppervlakte zelf als fundering.

erfverharding, zoals tegels, grind, staltonplaten, betonplaten etc. is bedoeld voor een "tijdelijke aard" zelfs al ligt het er 50 jaar. Als het niet meer nodig is, is het zo opgeruimd zonder dat hiervoor een sloopvergunning noodzakelijk is. Dit is bij een grote betonplaat niet het geval. Indien er meer dan 10m3 afval uitkomt ben je ook sloopvergunningplichtig.

De wetgever geeft dus eigenlijk heel duidelijk aan het begin en aan het einde van het traject aan dat het BBLB spreekt over geringe bouwwerken met een dusdanige constructie dat iedereen ze zonder meer kan opbouwen en afbreken. Gaan we over grotere bouwsels praten dan kom je toch echt in een vergunningentraject te zitten. Daarom is een teras, oprijbaan oid groter dan 30m2 volgens mij niet te omschrijven als gering bouwwerk en daardoor vergunningsplichtig.

Omdat de meningen hierover, door onduidelijke regelgeving verschillen, kunt u het beste uw voorontwerp bespreken bij de gemeente en vragen te bevestigen of hier al dan niet een bouwvergunning voor noodzakelijk is. (schriftelijke bevestiging)

dan bent u ingedekt.
Re: ertf verharding van beton.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 11-03-2009 09:05)

Je moet zelfs nog eerder in het proces gaan denken: Is het eigenlijk wel 'bouwen' in de zin van de woningwet?

Ik denk het niet, wanneer het echt alleen een betonvloertje is met een wapeningsnet erin. Wanneer je het gaat funderen wordt het een ander verhaal.
Re: ertf verharding van beton.
Naam:
Marcel Steeman , van NIG bestuursrecht (datum: 11-03-2009 11:09)

Een constructie (ja, want bewapening en beton is een constructie) van enige omvang (dat hangt af van de situatie) bedoeld om ter plaatse te functioneren (jazeker). Ik zou zeggen: w?l een bouwwerk.
Re: erf verharding van beton.
Naam:
Paul (datum: 11-03-2009 15:42)

Wat vind je dan van spoorrails, autosnelwegen en dergelijke? Bij welke gemeente moet Rijkswaterstaat of NS dan een bouwvergunning aanvragen? Bij elke gemeente of bij de gemeente waar het traject het langst is?

Een erfverharding is geen bouwvergunningplichtig bouwwerk, maar een zogenaamd "werk" waarvoor bijna nooit (alleen in bepaalde situaties) een aanlegvergunning nodig is. Dus: geen bouwvergunning laten aanvragen s.v.p.
Re: ertf verharding van beton.
Naam:
Robin (datum: 12-03-2009 08:20)

Voor wegen sloten etc heb je een aanlegvergunning nodig. Geen bouwvergunning.

We spreken hier over een "terreinverharding" met een niet omschreven doel. Kan dus b.v. terras zijn of opslagplaats voor materialen. In dat geval kan (ik zeg zeer duidelijk niet is) het een bouwwerk zijn zoals bedoeld in de definitie. Als het geen bouwwerk is dan kom je zeer waarschijnlijk wel bij de aanlegvergunning terrecht.

Re: erf verharding van beton.
Naam:
Paul (datum: 12-03-2009 12:57)

In de meeste gevallen is er voor een erfverharding ook geen aanlegvergunning nodig. Dat is alleen het geval als dat in het bestemmingsplan uitdrukkelijk is bepaald (zie artikel 3.3 van de Wet ruimtelijke ordening).
Re: ertf verharding van beton.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-03-2009 11:02)

@ Marcel,

Waarom beschouw je deze terreinverharding als een constructie? Alleen omdat het beton gewapend is? Dus wanneer er een asfaltlaag neergelegd zou worden zou dit vergunningvrij kunnen? En stelconplaten, die zijn tenslotte ook gewapend? Hoe groot mag een stelconplaat op dat moment zijn? Je zou ook kunnen denken aan glasvezel of staalvezelversterkt beton...

@ Robin,

Aanlegvergunningen kun je alleen vragen wanneer dit in het BP is opgenomen. Ik ben ze nog niet zo vaak tegengekomen. Over het algemeen kun je weinig uitrichten wanneer iemand zijn terrein wil gaan verharden.

Enige mogelijkheid om hier iets over te zeggen zou denk ik het gebruik zijn... WAAROM wil iemand een dergelijke vloer? Wanneer hij er met bedrijfswagens overheen wil gaan rijden kun je je afvragen of dat van het BP mag. Ook wanneer het een tuin is, en de tuin duidelijk voor iets anders gebruikt gaat worden kun je hier iets voor zeggen.

De handhavings wordt dan repressief, en de grond zou rechtstreeks uit de verbodsbepalingen van je BP moeten komen, niet uit de vergunningsstelstels van de Wro of de Ww.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl