Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: ventilatiecapaciteit
Naam: Nico Dekker, van noordwestzes architecten en ontwerpers (datum: 11-02-2009 14:39)

Moet een ventilatiesysteem zo ontworpen zijn dat in de maximale stand (stand 3) wordt voldaan aan de eis van het bouwbesluit?
Zelf vind ik het een verkeerd uitgangspunt omdat er 90% van de tijd geventileerd wordt op stand 1.
Reageer
Re: ventilatiecapaciteit
Naam:
Joost (datum: 11-02-2009 14:53)

normaliter is stand 2 de bouwbesluitstand
Re: ventilatiecapaciteit
Naam:
Michel , van O-vast (datum: 11-02-2009 15:22)

Volgens mij de maximale stand.
Dat het systeem meestal op stand 1 staat, is niks mis mee. Alleen als je aan het koken of douchen bent zet je hem hoger. Deze min. waarden hanteerd het bouwbesluit. Voorbeeld: Als je 's nachts met bv. 4 personen in een eensgezinswoning bent zou je met 4x7dm3/s voldoende ventileren. Volgens mij haal je dat wel op standje 1. (100m3/uur)
Re: ventilatiecapaciteit
Naam:
Leon (datum: 11-02-2009 15:38)

@Nico
Waarom is dat een verkeerd uitgangspunt? Het ligt er maar net aan hoe je met het systeem omgaat, met de menselijke factor kun je niet eeuwig rekening houden in het BB. Als ik de gordijnen meereken voldoe ik ook niet aan de daglichteisen. En wie zegt dat een douche-WTW exact het rendement oplevert dat je in het herberekeningsformulier van je EPC vindt?
Re: ventilatiecapaciteit
Naam:
Nico Dekker , van noordwestzes architecten en ontwerpers (datum: 11-02-2009 16:00)

Leon,

De capaciteiten die gesteld worden in het bouwbesluit zijn minimale eisen. Vandaar dat het mij logische lijkt om stand 1 als bouwbesluitstand aan te houden.
Bovendien zijn de verschillen tussen de de standen erg groot. Naar mijn idee zijn de extra standen bedoeld voor kort gebruik, bijvoorbeeld na het gebruik van de badkamer.
Re: ventilatiecapaciteit
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 11-02-2009 17:34)

De filosofie van het bouwbesluit is dat een goed gebruik mogelijk gemaakt wordt. De capaciteiten volgens het Bouwbesluit zijn dus die capaciteiten die het systeem moet kunnen realiseren, ofwel in de hoogste stand. Als gebruikers die stand niet nodig vinden en het systeem alleen op stand 1 gebruiken, mogen ze dat helemaal zelf weten.
Re: ventilatiecapaciteit
Naam:
Leon (datum: 11-02-2009 18:11)

@Nico
Ben ik niet met je eens. Dat zou dus betekenen dat ik het grootste deel van de dag (wanneer men geen gebruik maakt van de badkamer) 14 L/s moet afvoeren, en wanneer ik ga douchen zelfs een stuk meer (hoeveel?). Dat kan niet de bedoeling zijn lijkt me, mede met oog op de energieprestatie. Bovendien heb je voor 'extreme' situaties altijd nog je spuiventilatie achter de hand.
Re: ventilatiecapaciteit
Naam:
naam (datum: 12-02-2009 12:17)

Wettelijke eis is dat de capaciteit aanwezig dient te zijn, dwz indien de ventilator wordt geselecteerd in stand 3, je voldoet aan de eis uit het bb. Echter aanvullend hierop werd bijvoorbeeld door het GIW gesteld, dat de capaciteit in de middenstand diende te worden bereikt. Dit is aanbevelingswaardig. NB de eis geldt niet meer volgens GIW.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl