Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: reguliere of lichte vergunning
Naam: ben bomers, van bb bouwadvies (datum: 05-02-2009 21:24)

opdrachtgever van mij verbouwt een carport tot werkruimte ( beroep aan huis)aan huis.De voor en zijgevel worden dicht gebouwd en isoleerd de vloer. Formeel wordt de ruimte een verblijfsruimte.
Gemeente zegt lichte vergunning en volgens VROM is dit een reguliere vergunning. Bouwvergunning als regulier aangevraagd en opdrachtgever wil nu aleen voor lichte vergunning betalen vandaar deze vraag.
Reageer
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
Robin (datum: 06-02-2009 07:41)

Doe de invuloefening op de vrom site. als deze zegt regulier en hij heeft een reguliere bouwvergunning gekregen dan dit aanhouden
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
Malou (datum: 06-02-2009 09:01)

Ik denk dat bij functiewijziging naar verblijfsruimte altijd een reguliere bouwvergunning nodig is. Ik ben hier ook ooit op terug gewezen door de gemeente.
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
Spock (datum: 06-02-2009 09:55)

Vliering is geen functiewijziging, want geen woonfunctie mogelijk.
Bijv.: stahoogte 2.20 m is niet voldoende voor verblijfsruimte, (waarschijnlijk) geen daglicht, vlizotrap. Dus gewoon creeren van extra berging in woning, dmv "verlaagd" plafond.
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
henk (datum: 06-02-2009 10:47)

spock,
sinds wanneer heeft u een carport op de vliering, of heeft u de vraag niet gelezen.
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
Tobias (datum: 06-02-2009 11:05)

Het is mogelijk een reguliere bouwvergunning aan te vragen voor een licht bouwvergunningplichtig bouwplan. In dat geval zal de gemeente de aanvraag gewoon af moeten handelen conform de eisen die gelden voor een reguliere aanvraag.
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
klaas (datum: 06-02-2009 12:05)

volgens mij een reguliere aanvraag. Het betreft ook nog een functiewijziging, moet er dan geen wijziging BP worden gedraaid? Of heeeft de gemeente vergunning verleend?

Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
Spock (datum: 06-02-2009 13:14)

@Henk: sorry, verkeerde topic
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
jan timmer , van architecten bureau timmer (datum: 08-02-2009 09:49)

Het is zeker een reguliere bouwaanvraag. Je vergroot het verblijfsgebied en gebruiksoppervlakte. Hou in iedergeval rekening met je Rc waarde van 2,5m2K/W, je daglicht en ventilatieeisen. Bij ons in gemeente Roermond zelfde gehad en er werdt gesteld nieuwe verblijfsruimte bij woonhuis = minimale eis voor verblijfsruimte woonhuis. Juridisch gezien kan gemeente nieuwbouweisen verlangen want deze bouw is een toevoeging aan je verblijfsgebied.Dit is officieel een toevoeging aan je hoofdbouwmassa. Kan dit volgens het daar geldende bestemmingsplan. succes
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
Leon (datum: 08-02-2009 10:37)

Hoezo 'juridisch kan de gemeente nieuwbouweisen verlangen'. Lijkt me nogal logisch wanneer je nieuwe constructiedelen plaatst. De gemeente heeft niks te verlangen, da's gewoon de standaard handelswijze. Het enige punt waarop ik vooralsnog een vrijstelling mogelijk acht is de vrije hoogte in de ruimte.
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
claudia versteeg , van bouwadvies verhagen (datum: 08-02-2009 14:10)

Dus omdat jij snuggere bent als die ambtenaar wil de opdrachtgever alleen maar voor een lichte vergunning betalen? Hij weet niet wat dit voor consequenties heeft. Want binnen een lichte vergunning kun je geen vergroting van je verblijfsruimte creeren uitgezonderd van de vergunningsvrije gedeelten zoals op de VROM site . Maar ik begrijp dat dat niet kon, omdat je gemeente zei lichte vergunning. Waar praat je over, bedrijf aan huis en een bouwaanvraag van enkele duizenden euro's met garantie dat deze daar kan blijven! Laat deze opdrachtgever er toch voor vliegen en als later blijkt dat kun je als nog een reguliere vergunning aanvragen.Dan 2 keer vangen. Formeel met een bedrijfsstop van minimaal 12 weken tot dat de vergunning is verleend indien dat dan nog kan. Helaas is dit bij een opdrachtgever van ons in een gelijk soortige situatie gebeurt alleen bij de tweede aanvraag waren we te laat ( herziend bestemmingsplan) en de verblijfsruimte mag allen nog als garage berging worden gebruikt volgens de nieuwe voorschriften. Wordt hier goed handhavend opgetreden.
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
Natasja (datum: 09-02-2009 08:34)

Je kunt dit wel degelijk zien als licht-bouwvergunningplichtig de vraag die de gemeente alleen moet beantwoorden is of het een verandering is van niet-ingrijpende aard zoals genoemd in artikel 3 lid 1 sub k van het bblb. Zo nee, dan voldoet het niet aan de aanhef en dus regulier bouwvergunningplichtig. Zo ja, dan voldoet het niet aan het kenmerk het bestaande niet-wederrechtelijke gebruik wordt gehandhaafd en dan kan het dus op basis van artikel 4 lid 2 van het bblb licht-bouwvergunningplichtig zijn.
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 09-02-2009 09:44)

@ Natasja,

Niet correct, jurisprudentie hierover zegt dat het niet over het gebruik van het gebouw als geheel gaat, of het gebruik in het bestemmingsvlak, maar over verandering van gebruik in de meest strikte zin van het woord, op ruimteniveau dus.

Wanneer een gemeente dit wenst kan ze dus ook het verplaatsen van een badkamer (om maar iets te noemen) als regulier vergunningsplichtig zien. Naast het gebruik zal een gemeente altijd kijken of een verbouwing op enige wijze ingrijpend voor de omgeving is.

Wanneer een aanvrager nui een garage/berging tot woning/bedrijfsruimte gaat verbouwen, zal bijna geen enkele gemeente dit als 'niet ingrijpend' zien, omdat je zowel ruimtelijk, welstandelijk als technisch een tamelijk grote verandering aanbrengt.

Staat volgensmij goed uitgelegd in de T&C Ruimtelijk bestuursrecht (de groene bijbel, zeg maar :o) )
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
Patrick , van Gemeente (datum: 09-02-2009 13:49)

Ik zou zeggen Lichte bouwvergunning.
Een aanbouw bij een woning is normaal gesproken ook Licht bouwvergunningplichtig. Maar omdat er nu verbouwd wordt zou het Regulier zijn? Nogal onzinnig.
Maar als de aanvrager het plan als Regulier heeft aangevraagd, moet de gemeente het plan ook als Regulier beoordelen en ook die bijbehorende leges betalen (wanneer dit verschillend is tussen Licht en Regulier)
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
gerrit westendorp , van architectenbureau linders & partners (datum: 09-02-2009 14:11)

Een carport wordt dichtgebouwd, dit is toevoeging van bouwvollume, volgens ons kantoor en de zoeklijn van VROM wel degelijk een reguliere vergunning, immers de gevels wijzigen ingrijpend, deze worden namelijk dichtgebouwd tot verblijfsruimte.
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
Paul (datum: 09-02-2009 16:00)

Wanneer je wilt weten of een bouwwerk licht- of regulier vergunningplichtig is dan is alleen het Besluit bouwvergunningsvrije en licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken (het Bblb) relevant.

Wanneer je van de carport een aan- of uitbouw maakt, dan is dit licht-bouwvergunningplichtig als de hoogte, gemeten vanaf het aansluitend terrein, minder is dan 5 m.

Maak je er een bijgebouw van dan is het licht-bouwvergunningplichtig als de hoogte minder is dan 5 m en de bruto-oppervlakte minder dan 50 m2.

Zie artikel 4 lid 2 van het Bblb.


Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
van nickle (datum: 10-02-2009 14:11)

Paul,
zo mag ik het horen (zien), gewoon heel stellig en niet neuzelen over enig gebruik in de strengste zin van het woord. Het Bblb is gewoon helder. Gewoon lezen en niet denken.
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 10-02-2009 14:21)

He, "niet denken maar lezen", hoe gaan jullie om met de 'vergroting van het woongenot' waar het BBLB het over heeft?

Wanneer het gebruik niet bij de woonbestemming past kun je je lichte bouwvergunning wel vergeten.

Voor dit soort vragen moet je het bouwplan en bestemmingsplan in concreto zien, en niet conclusies gaan trekken op grond van een vraag van 5 regels lang.
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
Paul (datum: 10-02-2009 18:11)

Het "vergroten van het woongenot" moet heel ruim worden opgevat. Als je een garage bouwt voor je auto, een hok voor je kippen of een gastenverblijf in je tuin dan is dat voor een particulier altijd aan te merken als "vergroten van het woongenot".
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
gerrit westendorp , van architectenbureau linders & partners (datum: 11-02-2009 11:28)

Volgens mij ga je nu de mist in. Een kantoor aan huis is niet het vergroten van het woongenot. Dus reguliere vergunning
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
Leon (datum: 11-02-2009 11:59)

@Gerrit
Ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Als door die uitbreiding een extra slaapkamer beschikbaar komt in de bestaande woning heb je in zekere zin wel weer je vergroting van het woongenot :-) Hoe flexibeler de wetgeving van VROM, hoe flexibeler wij daar mee omgaan haha.
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 11-02-2009 12:53)

@ Paul,

Klopt inderdaad, maar meestal gebruiken ze de definities uit het BP en de milieuwetgeving om te bepalen of iets bij het gebruik als woning past.

In jouw voorbeeld: Wanneer jij een potentieel vergunnigsvrij gebouwtje gaat gebruiken als verblijf voor een zodanig aantal dieren dat het volgens de Wet milieubeheer 'als bedrijfsmatig' wordt gezien, past het niet bij de woonfuctie. 200 duiven bijvoorbeeld...

het ligt er in die geest dus maar net aan het soort en de omvang van het berdrijfje of het als 'passend bij de woonfuctie' kan worden gezien.

Dus nogmaals, op grond van de gegeven info is er geen zinning antwoord te geven op de vraag.
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
Paul (datum: 11-02-2009 13:33)

Alleen het Bblb is relevant voor het antwoord op de vraag of er een lichte of reguliere bouwvergunning nodig is.

Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 11-02-2009 13:48)

Zeer zeker! maar wanneer het Bblb in haar omschrijving niet duidelijk is (wat wordt bedoeld met 'het woongenot vergroten', bijv.) moet je ergens anders gaan zoeken wat er hier nu precies mee wordt bedoeld.

Voor deze interpretatieslag blijken bijv. rechters terug te grijpen op andere bepalingen uit het omgevingsrecht.

Maar wat me meer zou interesseren: ben je het met me eens dat we op grond van de vraag geen zinning antwoord kunnen geven?
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
Paul (datum: 11-02-2009 16:57)

Ik vind de antwoorden van Leon en mijzelf heel zinnig en overeenkomstig de waarheid. Alleen het Bblb is immers relevant.
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 16-02-2009 16:51)

Het begint een beetje een mantra te worden... :o)

Goed lezen, ik trek nergens in twijfel of het Bblb relevant is. Ik vraag me af hoe jij het Bblb interpreteert, en of je genoeg info hebt om hiermee de vraag te beantwoorden.
Re: reguliere of lichte vergunning
Naam:
Paul (datum: 17-02-2009 00:09)

Als er in het Bblb staat "vergroten van het woongenot" dan interpreteer ik dat net zo ruim als het ministerie van VROM; heel ruim dus.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl