Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: taxushaag belemmert zicht
Naam: M.Mommers (datum: 07-04-2007 15:21)

De buren hebben enkele jaren geleden een taksushaag geplaatst. Echter is deze nu ongeveer 1 meter hoog en belemmert het zicht op de openbare weg bij het uirijden met mijn auto. De buurman wil deze haag niet iets lager houden.Wat kan ik hier verder mee?
Reageer
Re: taxushaag belemmert zicht
Naam:
paulT (datum: 07-04-2007 17:00)

Informeer bij de gemeente wat de maximale hoogte mag zijn van een erfafscheiding.
Verder kunt u ook de !!!#ZOEK#!!!! functie gebruiken.
Hieronder wat resultaten van de ZOEK-functie.



http://www.bouwhelp.nl/nosuch.html

Erfafscheiding

--------------------------------------------------------------------------------

Wel of geen bouwvergunning
Rooilijn
Erfafscheiding op de grens of er vanaf
Kadaster
Problemen over de erfafscheiding
Problemen over het onderhoud van erfafscheidingen
Vrij uitzicht voor het verkeer
Hoe maak ik een afscheiding met de tuin van mijn buren? Dat is een vraag, die veel mensen zich stellen als zij een huis hebben of krijgen met een tuin erbij. De een houdt van coniferen, de ander bouwt liever een muur of een schutting. In de meeste gevallen kan met de buren geregeld worden op welke manier er een erfafscheiding komt. Maar wat u ook doet, houdt rekening met wat hieronder over erfafscheiding staat geschreven.

WEL OF GEEN BOUWVERGUNNING

Zonder bouwvergunning of bouwmelding mogen erfafscheidingen achter de voorgevelrooilijn worden geplaatst met een hoogte van 2 meter. De hoogte van 2 meter wordt gerekend vanaf het hoogstgelegen deel van het erf of de tuin. V??r de voorgevelrooilijn mogen slechts erfafscheidingen worden geplaatst met een hoogte van maximaal 1 meter. In alle andere gevallen is een bouwvergunning nodig.

Ondanks dat een erfafscheiding vaak zonder bouwvergunning mag worden geplaatst, moet wel voldaan worden aan de technische voorschriften uit het Bouwbesluit. Heel kort samengevat komt het erop neer dat ?een constructief veilige erfafscheiding moet worden gebouwd bestaand uit deugdelijke materialen?.

Een bouwvergunning moet worden aangevraagd bij het college van burgemeester en wethouders. Het team Bouw- en woningtoezicht van de gemeente adviseert het college over het al of niet verlenen van de gevraagde vergunning.
[begin]

ROOILIJN

Voor de hoogte van een erfafscheiding is de zogenaamde voorgevelrooilijn van belang. De voorgevelrooilijn is de lijn, waarin de voorkant van de woningen in de straat zijn of worden geplaatst.

Voor de voorgevelrooilijn mogen dus zonder bouwvergunning erfafscheidingen worden opgericht met een hoogte van maximaal 1 meter en achter deze lijn mag zonder vergunning een erfafscheiding worden geplaatst met een hoogte van maximaal 2 meter. Bij hoekwoningen is er sprake van een andere situatie. Een hoekwoning kan twee voorgevelrooilijnen hebben, omdat het perceel aan twee straten ligt. Door wat door de eigenaar van het perceel wordt ervaren als zijn achtertuin dan wel zijtuin (lopend langs de openbare weg), loopt een voorgevelrooilijn van de woningen die verder terug in de straat liggen. Deze eigenaar kan zijn achtertuin, dan wel zijtuin, dus niet rondom afscheiden met een hoge schutting.

De plaats van de voorgevelrooilijn(en) kan worden bepaald aan de hand van het bestemmingsplan. In dit plan en op de bijbehorende plankaart staan de voorgevels of voorgevelrooilijnen van de woningen aangegeven. In gevallen waarbij de ligging van de voorgevelrooilijn(en) onduidelijk is, is het verstandig eerst even bij het loket Bouwen en wonen te informeren naar eventuele regels in het ter plaatse geldende bestemmingsplan.

[begin]

ERFAFSCHEIDINGEN OP DE GRENS OF ER VANAF

De achterkant, zijkant en voorkant van schuttingen, muren, hekken en dergelijke mogen precies op de scheiding staan. Dit geldt ook voor funderingen en beplantingen, zoals bomen, hagen, coniferen. Als u tenminste met uw buurman tot overeenstemming kunt komen. Kunt u het niet eens worden, dan moet u rekening houden met artikel 42 (Boek 5) van het Burgerlijk Wetboek, waarin staat:

dat bomen tenminste 2 meter van de erfafscheiding geplant moeten worden;
dat hagen, coniferen en dergelijke tenminste 50 centimeter van de erfafscheiding geplant moeten worden.
KADASTER
Wilt u weten waar precies de erfafscheiding ligt, neem dan contact op met het kadaster. Dat is gevestigd in Arnhem. Of ga hier naar de website van het kadaster.

[begin]

PROBLEMEN OVER DE ERFAFSCHEIDING (HUISEIGENAREN)

Maar al te vaak komt het voor dat buren ruzie krijgen over de erfafscheiding. Dan blijkt ineens, dat een boom al jaren in de weg staat, een schutting te hoog is enz. Ontstaan er problemen over een muur, hek of schutting, ga dan eerst na of deze precies op de erfafscheiding staat (zie adres kadaster) en of (zo nodig) een bouwvergunning is afgegeven. Dat kunt u te weten komen bij het loket Bouwen en wonen van de gemeente. Eventueel kan Bouw- en woningtoezicht de betrokkene aanschrijven, dat gebouwd is zonder bouwvergunning.

Voldoet de muur, het hek of de schutting aan alle eisen, dan is er niets aan de hand en kan niets ondernomen worden om het bouwwerk weg te krijgen.

Ontstaan er problemen over een groene erfafscheiding, probeer dan eerst via een gesprek met uw buren tot een oplossing te komen. Dit is verreweg de beste manier om problemen op te lossen. Een gesprek kan eventueel belegd worden door bemiddeling van de politie. Als een gesprek niets oplevert is het enige wat u daarna nog kunt doen het beginnen van een rechtzaak (zogenaamde civiele procedure). Bedenk echter wel: rechtzaken zijn niet alleen duur en ingewikkeld, maar verslechteren in de meeste gevallen de onderlinge verstandhouding.

[begin]

PROBLEMEN OVER DE ERFAFSCHEIDING (HUURDERS)

Maar al te vaak komt het voor dat buren ruzie krijgen over de erfafscheiding. Dan blijkt ineens, dat een boom al jaren in de weg staat, een schutting te hoog is enz. Voor huurders bestaan er eigenlijk helemaal geen (wets)regels met betrekking tot problemen over de erfafscheiding. Huurders van huizen van de woningbouwvereniging kunnen proberen de problemen op te lossen door middel van het huurcontract. In de meeste gevallen staan daarin al regels opgenomen over de hoogte van erfafscheidingen, de soort van afscheidingen enz. Huurders kunnen ook contact opnemen met de eigenaar van het huis en vragen of deze namens hen de zaak willen oplossen.

In andere gevallen blijft er maar ??n ding over: de rechtszaak (civiele procedure). Dat kan, omdat het Burgerlijk Wetboek een zogenaamde "onrechtmatige daad" verbiedt. Op grond van dit artikel kunt u uw buren voor de rechter dagen.

Ook voor huurders: eigenlijk maar ??n goede manier om de zaak op de lossen en dat is het gesprek. Rechtzaken zijn niet alleen duur en ingewikkeld, maar verslechteren in de meeste gevallen de onderlinge verstandhouding.

PROBLEMEN OVER HET ONDERHOUD VAN ERFAFSCHEIDINGEN

Problemen kunnen ontstaan over het onderhoud van erfafscheidingen. Bijvoorbeeld de vraag: Wie schildert de achterkant van de schutting op de erfafscheiding? Om de achterkant van uw schutting te kunnen schilderen, zult u op de grond van de buren moeten komen. Volgens de wet moet u daarvoor toestemming hebben. Wordt deze toestemming niet gegeven, dan moet uw buurman zelf zorgen voor het onderhoud aan zijn kant. Doet hij dat niet, dan kunt u via een rechtzaak (civiele procedure) uw recht halen. Ook hier geldt weer: Probeer eerst door middel van een gesprek (eventueel na bemiddeling door de politie) de zaak op te lossen.

[begin]

Overhangende takken van de boom van uw buren

Als takken van een boom van uw buurman boven uw grond hangen en u heeft daar last van, dan zult u uw buurman moeten vragen deze eraf te zagen. Als hij dat niet wil of doet, dan bent u volgens de wet gerechtigd deze takken zelf weg te halen, maar u mag daarbij niet op de grond van uw buurman komen. Als de wortels van een boom van uw buurman bij u in de tuin boven de grond komen, mag u ze zonder te vragen afhakken.

Overigens staat ook in de wet dat u van takken van uw buurmans boom, die boven uw grond hangen, de vruchten mag plukken.

VRIJ UITZICHT VOOR HET VERKEER

Dit onderwerp heeft slechts zijdelings te maken met erfafscheidingen. Bomen en beplantingen kunnen een vrij uitzicht voor het verkeer belemmeren. In de gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening is daarover te lezen: "De rechthebbende op een boom, heg, struik of andere beplanting, welke aan het wegverkeer het vrije uitzicht kan belemmeren of daarvoor op andere wijze hinder of gevaar kan opleveren, is verplicht deze beplanting, na aanschrijving door burgemeester en wethouders, binnen een door dezen te stellen termijn en volgens dezen door te geven aanwijzingen te snoeien, te beknotten, op te binden of te verwijderen.

[begin]

Het is ook verboden langs de weg een voorwerp, bouwwerk of ander werk aan te brengen, te plaatsen of te hebben dat aan het wegverkeer het uitzicht belemmert".

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl