Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Schutting en muur op de erfgrens
Naam: Yvon Vogelzang (datum: 28-03-2007 16:07)

Wij wonen sinds 3 kwart jaar in een huurwoning en liggen sindsdien al overhoop met de buren. De laatste onenigheid ging over het volgende:

Onze achtertuin is volledig besteend en om dit gezelliger te maken hebben wij grote bloembakken gebouwd. Deze lopen langs de schutting, die precies middenop de erfgrens staat, maar wel voor onze komst is aangelegd en betaald door de buren. We zijn netjes een paar cm voor die schutting gestopt en hebben ervoor gezorgd dat er geen zand door de schutting heen kan lopen.
Toch zijn de buren niet tevreden en kwamen klagen dat we hadden moeten overleggen. Als de schutting ooit verwijderd moest worden, dan was dat heel moeilijk door onze bloembakken.
Mijns inziens hebben ze niks te maken met mij tuin en bloembakken, klopt dit?

Daarop volgde dat volgens de buurvrouw de schutting en het muurtje tussen onze tuinen, haar eigendom is. Zij heeft ze gebouwd en betaald. Ik mag dan ook niet eens een gaatje in de muur boren of een plant tegen de schutting aanzetten. Deze schutting staat exact op de erfgrens, precies tussen onze 2 woningen in. De muur staat voor de helft aan hun kant en voor de helft aan mijn kant. Uiteraard is dit gebouwd voor mijn komst. Klopt het dat zowel de schutting als de muur gezamelijk eigendom zijn omdat ze precies op de erfgrens en gedeeltelijk in mij tuin gebouwd hebben?

Dan als laatste: moet een boom nu 1 of 2 meter van de erfgrens geplant worden? En wat is de afstand voor al dan niet grote struiken?? Mag je takken die overhangen zomaar afknippen of moet dit eerst gevraagd worden (dit naar aanleiding van een dreigement van de buurman)??
Reageer
Re: Schutting en muur op de erfgrens
Naam:
evik (datum: 28-03-2007 16:24)

Jullie huren een huis. Dus volgens mij is niets jullie eigendom MITS dit vastgelegd is bij de woningbouw.
Als de buurvrouw veruist, verkoopt ze dan haar schutting aan de woningbouw?
Ga met dit geschil eens naar de woningbouw en hoor wat ze daar te zeggen hebben. De woningbouw heeft vaak baat bij bevriende buren.
Re: Schutting en muur op de erfgrens
Naam:
Joost Hartman , van PelserHartman (datum: 28-03-2007 16:27)

Burenrecht


Wie gaat bouwen of verbouwen, heeft rekening te houden met de buren. Zo zijn er allerlei regels en omgangsvormen wettelijk vastgelegd voor onder meer erfgrenzen, beplanting en de bouw van terrassen en balkons.

Gemeente en privaatrecht
Hebt u met uw buren een geschil over erfscheidingen, aanplant, gezamenlijk eigendom, uitzicht en dergelijke, dan is dat een privaatrechtelijke aangelegenheid: een zaak tussen burgers. Hiermee kan en zal de gemeente zich niet bemoeien. Men zal u verwijzen naar een instantie voor rechtshulp. Maar de gemeente wil u wel informeren over dit onderwerp.

Overleg met de buren
Als de verstandhouding met de buren goed is, wordt u het wel met elkaar eens over de plek van de schutting en betaalt u die samen. U zult in goed overleg ook best even een steiger in de tuin van de buren mogen plaatsen voor het onderhoud van uw pand. Bij plannen voor een uitbouw, een dakterras of een balkon voorkomt tijdig overleg veel onnodige problemen.
Maar er kunnen zich situaties voordoen waarbij buren bezwaar maken en zich beroepen op de wet. In het Burgerlijk Wetboek, afdeling Burenrecht is geregeld wat mensen aan hun buren moeten toestaan en wat niet. Zo zijn er wettelijke regels over erfgrenzen en over beplanting. Ook beschermt de wet buren tegen ongewenst uitzicht en is er precies vastgelegd onder welke voorwaarden u een raam in de zijgevel mag aanbrengen en wanneer u wel of niet een balkon of dakterras mag maken. In het Burenrecht zijn in feite de gebruikelijke ?omgangsvormen? vastgelegd.

Toestemming van de buren
Stemmen de buren toe met een voorstel van uw kant, dan is het verstandig dit op schrift te stellen en te laten ondertekenen. Mocht u later onenigheid krijgen, dan ligt dat tenminste onomstotelijk vast. De toestemming heeft pas werking tegenover latere buren als deze via de notaris als erfdienstbaarheid wordt gevestigd en wordt geregistreerd bij het Kadaster. Een balustrade van het dakterras op de aanbouw mag tot de dakranden als de buren daar toestemming voor geven.

Het Kadaster
Wordt u het met de buren niet eens over de plek van de erfgrens, dan kunt u bij het Kadaster tegen vergoeding een tekening krijgen waarop is aangegeven waar uw erfgrens exact ligt. Lost dat het probleem niet op, dan kunt u de landmeter van het Kadaster - in bijzijn van de buren - de erfgrens laten aanwijzen.

In strijd met wet, toch bouwvergunning
In Nederland hebben we gescheiden beoordelingstrajecten bij bouwaanvragen. Privaatrechtelijke belemmeringen spelen geen rol bij de verlening van een bouwvergunning (zie voor de uitzonderingen hieronder). Als uw plan voor bijvoorbeeld een dakterras past binnen de voorschriften van het bestemmingsplan, moet de gemeente u een bouwvergunning verlenen. Dat is onder meer het geval als het dakterras zich bevindt binnen de voor- en achtergevelrooilijnen. Hoewel u dan een bouwvergunning hebt, kunnen de buren toch vorderen dat u de 2 meter grens in acht neemt. Uiteraard zal de gemeente u bij het verlenen van de bouwvergunning wijzen op de regels in het Burgerlijk Wetboek, afdeling Burenrecht.



De uitzonderingen
Bestaat voor een vergunning van een balkon of dakterras een mogelijk bezwaar vanwege het bestemmingsplan, dan spelen bezwaren van het privaatrecht w?l een rol. Dat moet de gemeente dan in haar oordeel betrekken.

Erfafscheiding, gezamenlijk eigendom
Een erf afscheiden of afsluiten
Een erf afscheiden is het aanbrengen van duidelijk waarneembare afpalingstekens tussen twee percelen. Dat kan met paaltjes in de grond of met grensstenen. Iedereen mag zich op een terrein begeven dat alleen is afgescheiden. Als dat niet gewenst is, moet u uw erf afsluiten, zodat duidelijk zichtbaar is waar de grens van het perceel ligt. U heeft dit recht te allen tijde. Een afsluiting maakt u met paaltjes en (prikkel)draad, een hekwerk, een heg, een schutting etc. Bij het plaatsen van een afsluiting moet u precies weten waar de erfgrens ligt, aangezien u de afscheiding precies boven de erfgrens dient te plaatsen en niet deels op het terrein van uw buurman. Bij twijfel kunt u bij het Kadaster navragen waar de grens precies ligt.

Een scheidsmuur op de erfgrens
Achter de achtergevelrooilijn, op eigen erf, pal tegen de grens van het naburig erf mag u te allen tijde een scheidsmuur van 2 meter hoogte plaatsen. Rooilijnen zijn vastgelegd in het bestemmingsplan of volgen uit de bouwverordening. Onder een scheidsmuur verstaat de wetgever iedere ondoorzichtige afsluiting van steen, hout, matglas, plastic, versterkte rietmatten of ander daarvoor geschikt materiaal.
De ene buur kan, zonodig via de burgerrechter, vorderen dat de andere buur er aan meewerkt dat op de erfscheiding een scheidsmuur van 2 meter hoogte wordt geplaatst. Dus voor de ene helft op het erf van de ??n en voor de andere helft op het erf van de ander. Zo?n scheidsmuur is gezamenlijk eigendom; de eigenaars van zo?n muur dragen volgens de wet gezamenlijk de kosten. Deze regeling geldt niet buiten de bebouwde kom en ook niet als uw naburig erf een openbare weg of openbaar water is.
Let op: naast de regeling in het Burenrecht heeft u ook te maken met de Woningwet. Daarin is voorgeschreven dat een scheidsmuur voor de voorgevelrooilijn maximaal 1 meter hoog mag zijn. Meer informatie hierover vindt u in de brochure Erf- en perceelafscheidingen van het ministerie van VROM. U kunt deze telefonisch aanvragen bij VROM (0900-8052) of inzien/downloaden via www.vrom.nl.

Gezamenlijk eigendom
Bij gezamenlijk eigendom spreekt de wetgever van mandeligheid. Voorbeelden zijn de bouwmuur tussen twee woningen en een schutting op de erfscheiding. Bij een mandelige muur hebt u het recht van inbalken: u mag tot op de helft van de dikte van de muur balken en ankers aanbrengen of vervangen mits dit de muur en de daarmee verbonden werken geen schade toebrengt. Buren kunnen verlangen dat v??r de aanvang van het werk door een deskundige wordt vastgesteld hoe dit kan zonder nadeel voor de muur. U hebt het recht om tegen een mandelige muur aan te bouwen en om tot op de helft van de scheidsmuur een goot te leggen als het water op eigen erf wordt geloosd. Dat is handig voor een afdak tegen de (gemetselde) schutting. Mandelige zaken moeten op kosten van alle mede-eigenaren worden onderhouden, gereinigd en zo nodig vernieuwd.



Beplantingen
Bomen, heesters en heggen mag u niet pal tegen de erfgrens van de buren planten. Bomen moeten 2 meter uit de grens staan en heggen of heesters 50 cm, gemeten vanaf het midden van de voet van de boom, heg of heester. Deze bepaling geldt niet als het naburig terrein een openbare weg of een openbaar water is. Is binnen de toegestane afstand aangeplant, dan is dat van aanvang af een onrechtmatige situatie. Buren kunnen in zo?n geval de rechter een machtiging vragen tot verwijdering van de beplanting. Alleen met toestemming van buren is dichter op de erfgrens plaatsen geen probleem. Die toestemming is rechtsgeldig tegenover latere buren als hij bij een notaris als erfdienstbaarheid wordt gevestigd en bij het Kadaster wordt geregistreerd.

Wortels en overhangende takken
Als de takken van een boom van de buren boven uw tuin hangen, kunt u de buren vragen die takken af te zagen. Zij zijn verplicht dit te doen. Weigeren ze, dan kunt u de takken zelf verwijderen. Daarbij mag u de grond van de buren niet betreden. Doorschietende wortels mag u altijd doorzagen en verwijderen. Vruchten worden uw eigendom zodra ze rijp uit de boom op uw terrein vallen. Plukrecht hebt u niet. Bij onenigheid over snoeien van een boom die lucht en licht wegneemt, kunt u de rechter om een uitspraak vragen.

Steigerrecht
Wanneer buren bepaalde werkzaamheden aan hun huis slechts kunnen verrichten door tijdelijk gebruik te maken van uw grond, mag u dat niet weigeren. Wel moeten uw buren dat op een correcte manier aan u melden en eventuele schade die erdoor ontstaat vergoeden. U kunt alleen weigeren of uitstellen als u daarvoor gewichtige redenen heeft.
Andersom geldt dus: als het voor (onderhouds)werkzaamheden nodig is een steiger in de tuin van de buren te plaatsen, mogen ze u dat niet weigeren.

Afwatering
U bent verplicht uw daken en goten zo in te richten dat het regenwater niet op het terrein van anderen loost maar op eigen terrein. Als dat niet verboden is door plaatselijke verordeningen, mag u het regenwater op de openbare weg of op openbaar water lozen.

Overstekende bouw
Het kan voorkomen dat een gedeelte van uw bouwwerk over de perceelsgrens is gebouwd of na enige tijd is gaan overhellen. Voorbeelden zijn een fundering, dakoverstek of bij een muur. Het wegnemen van het overstekende gedeelte kan een onevenredig nadeel met zich meebrengen voor u. U kunt via de rechter eisen dat de bestaande toestand - tegen betaling van een schadevergoeding - wordt gelegaliseerd. Indien u te kwader trouw bent of er anderszins grove schuld in het spel is, gaat dit uiteraard niet op.

Ongewenst uitzicht
Wie plannen heeft om een zijraam te plaatsen of het dak van een aanbouw als dakterras in te richten, moet er rekening mee houden dat de wet buren beschermt tegen ongewenst uitzicht. In het Burgerlijk Wetboek is geregeld onder welke voorwaarden een raam in de zijgevel mag worden aangebracht en wanneer wel of geen balkon of dakterras mag worden aangelegd.



Raam in zijgevel
Vensters met uitzicht op het erf van de buren zijn toegestaan in het geval de betreffende muur op minstens 2 meter vanaf de erfgrens staat. Binnen die 2 meter mag u een venster maken als:

de muur grenst aan een openbare weg of water
het uitzicht wordt belemmerd door een muur die zich binnen 2 meter van het venster bevindt, de buren toestemming hebben gegeven,
de buren al meer dan 20 jaar geen bezwaar hebben gemaakt tegen de aanwezigheid van een bestaand venster (verjaring).
In muren die korter dan 2 meter van de erfgrens staan mogen wel vaste ondoorzichtige vensters worden aangebracht. Een draairaam met ondoorzichtig glas is in dit geval dus niet toegestaan. Het aanbrengen van ramen in de zijgevel is licht-bouwvergunningplichtig.

Wilt u meer weten?
Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Bouw- en Woning Toezicht van uw gemeente.

Re: Schutting en muur op de erfgrens
Naam:
evik (datum: 28-03-2007 17:46)

@JOOST.

Lamme vingers van het typen? Of gewoon CNTRL-C, CNTRL-V.
Maarreeeeh.... ze is huurder, geen eigenaar.
Re: Schutting en muur op de erfgrens
Naam:
Yvon Vogelzang (datum: 28-03-2007 18:21)

Dat klopt, ik ben huurder....wat de buren zijn weet ik niet, dit zijn keuzewoningen.

Feit blijft wel dat zij de schutting en muur geplaatst gebouwd hebben, precies op de grenslijn en gedeeltelijk in mijn achtertuin. De buurvrouw verbied mij te boren in deze muur, maar kan zij dat eigenlijk wel?

Ben ik verplicht te overleggen over aanpassingen in mijn tuin, die zowel de schutting als de muur ongemoeid laten? Of moet ik werkelijk waar rekening houden met het feit dat de buren ooit eens de schutting willen verwijderen en hiervoor in mijn tuin moeten/willen zijn?
Re: Schutting en muur op de erfgrens
Naam:
evik (datum: 29-03-2007 11:12)

Uitgaande van dat u koper bent van het pand dan is het zo dat alles wat op uw grond staat uw eigendom is.
Alles wat op de erfgrens staat is gezamelijk eigendom en mag zonder toestemming van de andere partij niet gewijzigd worden. U bent gezamelijk eigenaar. U mag niets doen zonder toestemming van uw buren, maar andersom net zo.
Wat u in uw tuin doet moet u weten (binnen de grenzen natuurlijk). Maar wat geen invloed heeft op uw buren hoeft u niet te melden.
Gewoon lekker doen en laat ze dan maar komen. Hoewel de relatie dan minder is, maar ja..... u laat u natuurlijk niet intimideren.
Ik raad nogmaals aan om dit probleem bij de woningbouwvereniging aan te kaarten om te horen wat ze te melden hebben op dit gebied.

Re: Schutting en muur op de erfgrens
Naam:
Etroc (datum: 06-05-2008 19:03)

Mijn buren hebben een huurhuis en wij hebben een koopwoning. 14 jaar geleden heb ik op de erfgrens (met goedkeuring, maar niet op schrift) een schutting geplaatst op eigen kosten. Nu hebben de buren aan hun kant over de hele lengte rieten matten aangebracht en tot een hoogte van ongeveer 210cm. Mijn vraag: mogen de buren aan hun kant zomaar rieten matten plaatsen. Het aanzicht is er lelijker op geworden. P.s. De buren hebben nooit mee betaald aan onderhoud o.i.d. m.v.g. Etroc
Re: Schutting en muur op de erfgrens
Naam:
lieke de ruijter (datum: 12-11-2010 12:55)

Koophuizen. Met mijn nieuwe buren heb ik gezamelijk een nieuwe schutting geplaatst. Zij hebben achter hun tuin over de achtergelegen sloot een bloembak gebouwd. Deze bloembak is zo groot dat hij achter de schutting om loopt en aan mijn beschoeing is vast gemaakt. Zij claimen nu dat de scutting verkeerd staat terwijl wij hem gezamelijk hebben aangelegd op de plaats van de oude schutting.
wat mag ik hieraan doen ik kijk nu tegen een stuk bloembak van de buren aan
bovendien is deze over de sloot die gemeenteeigendom is gebouwd.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl