Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: goothoogte lessenaarsdak
Naam: Marit Stofberg, van Buiten Bergen (datum: 27-04-2006 13:39)

Bij onze bouwaanvraag rekent de gemeente de hoogste kant van het lessenaarsdak ook als goothoogte. Kan dat?
Reageer
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
evik (datum: 27-04-2006 14:39)

Ja dat kan. Bij de goothoogte zoals aangegeven in bestemmingsplan wordt altijd de hoogste goot bedoeld. Mits er specifiek eisen zijn voor voor- en achterkant.
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 27-04-2006 14:39)

Jazeker, en dat doen ze goed ook... Wanneer je in de begripsomschrijvingen van het bestemmingsplan kijkt zie je staan dat de goothoogte de hoogte is van de snijlijn tussen elk dakvlak en elk gevelvlak.

Je dak snijdt de gevel op het hoogste punt, dat is dus (volgens het bestemmingsplan) je goothoogte. Dit kan een virtueel punt zijn. Een plat dak met schuine zijkanten heeft een goothoogte gelijk aan de nokhoogte. een mansardekap heeft een goothoogte die ergens in de lucht uikomt, omdat je het hoogste dakvlak moet laten snijden met de doorgetrokken gevellijn.

Let op, voor welstand en de bouwvergunningcheck is de goothoogte nog steeds de hoogte van de daadwerkelijke goot (vaak ook omschreven als dakvoet, omdat niet alle daken een goot hebben). Alleen het bestemmingsplan gaat er wat vreemd mee om.
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
evik (datum: 27-04-2006 14:41)

Bij een lessenaarsdak is de hoogste kant van het dak natuurlijk de nok. Je hebt maar aan ??n kant een goot, dus nee, dat kan niet. Goot is goot en nok is nok. Je water kan namelijk niet omhoog stromen naar het punt wat zij als goot willen meten.
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
evik (datum: 27-04-2006 14:48)

Heer Bolte...

Dus als ik het goed begrijp...
Als ik een dak onder een hoek van 45 graden, ik leg het snijpunt tussen de gevel en het dak op 9 meter, maar laat het dak een meter doorsteken, dan is de goot dus ook een meter lager.
Voor het bestemmingsplan is de gemeten goothoogte dus 9 meter?
Diegene die dan deze regel heeft gemaakt kan dan beter de term goothoogte vervangen door de term gevelhoogte, dan lijkt het me allemaal een stuk duidelijker.
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
Patrick , van Gemeente (datum: 27-04-2006 15:57)

Bolte heeft weldegelijk gelijk! In ieder geval voor 90% van de bestemmingsplannen, want we moeten niet vergeten dat goothoogten per bestemmingsplan kunnen verschillen. Per bestemmingsplan dus kijken hoe dit gemeten moet worden.
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
Marit Stofberg , van Buiten Bergen (datum: 27-04-2006 16:41)

Dhr Bolte stelt dat het snijvlak tussen dak en gevel een goothoogte geeft, maar je dak snijdt de gevel ook aan de zijkanten. Dan zou je dus ook geen puntdak mogen bouwen, maar alleen een dak met 4 dakvlakken.
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
Bas , van bwt (datum: 27-04-2006 20:06)

het belangrijkste is de begripsbepaling in het bestemmingsplan. staan de goothoogte, lessenaarsdak (kapvorm) omschreven? als hier uitdrukkelijk blijkt dat de hoge kant van een lessenaarsdak als goothoogte wordt gezien heeft de gemeente gelijk (vraag dan of vrijstelling mogelijk is en laat de gemeente dit gemotiveerd aangeven waarom niet).

Als het niet is omschreven is de hoge kant natuurlijk geen goot. in onze gemeente rekenen wij alleen de echte goot als goothoogte, en is de hoge zijde van het dak de nokhoogte. Een lessenaarskap is dan alleen niet mogelijk als een kapvorm is voorgeschreven.
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
john (datum: 27-04-2006 20:51)

Bas,
Ja dat is m.i. ook de meest eerlijke benadering.
Goothoogte is de hoogte waar daadwerkelijk de goot hangt. Andere kant (de hoge bij een lessenaarsdak) is nok of bebouwingshoogte, hier hangt geen goot. Bij piramide dak is goothoogte rondom, punts is dak(nok)hoogte. Meent gemeente iets anders, dan moet dat duidelijker in het bestemmingsplan omschreven staan.

Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 28-04-2006 08:43)

@ evik

nee, dat zeg je niet goed. De 'goothoogte' waar het bestemmingsplan over gaat is een snijpunt, geen daadwerkelijke goot. Een dak met een groot overstek heeft zijn 'goothoogte' volgens bestemmingsplan nog steeds op het snijpunt van gevel en dak zitten, een stukje hoger dus dan de fysieke goot van het dak.

De snijlijn met de topgevels telt niet mee, het moet een horizontale snijlijn zijn met een ondergelegen gevelvlak (zo staat het althans in meer dan 90% van de BP)

Jullie willen bijna allemaal de letterlijke goot aanhouden, maar ga eens in de schoenen van een RO-man staan. Wanneer je een lessenaarsdak hebt, met de hoge gevel aan de straatkant, en je loopt door die straat, wat is het gevelbeeld dan? Je ziet alleen maar gevel, het zou dus niet uitmaken of het huis een plat dak had of een lessenaarsdak, de impact van de gevel is even groot... vandaar ook dat de benadering hetzelfde is, je gevelvlak is het maatgevende citerium hier.
Leuke stelling: als je nou de helft van je gevelvlak voor zou bekleden met pannen (verticaal dus) of shingles ofzo, zou dat dan een 'dak' zijn? En zou de goothoogte dan alsnog omlaag kunnen?
Voor dat soort vragen moet je dus weer weten wat het BP met een 'dak' en een 'gevel' bedoelt. Dat zijn termen die vaak niet omschreven staan.
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 28-04-2006 08:45)

@ Evik

Oh, sorry, je schreef het wel goed, maar ik las het verkeerd... :o)
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
evik (datum: 28-04-2006 08:55)

Meneer Bolte.

Zoals u nu net uw antwoord op mijn vraag omschrijft zo bedoelde ik mijn vraag.
Uw verhaal over de gevel in het zicht met lessenaarsdak is een hele logische benadering, maar dan is de term toch ongelooflijk verwarrend?
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
Joachim Bolte , van Yacht (datum: 28-04-2006 11:23)

meneer Bolte? Mijn god, nu voel ik me pas echt oud... :o(

het klinkt inderdaad niet logisch, moet ik toegeven, maar je moet bij wetgeving en afgeleiden altijd kijken wat er met een term wordt bedoeld. Wanneer er verder niets over wordt gezegd, mag je ervan uitgaan dat het is bedoeld zoals in het normale spraakgebruik gebezigd. Wanneer er echter WEL iets over staat, kan het wettelijk document een eigen invulling geven aan een begrip. Al zouden ze voor het woord 'goot' vervangen door 'teddybeer', met dezelfde omschrijving daarachter, zouden ze nog steeds in hun recht staan.

tip: altijd even de eerste artikelen (begripsomschrijvingen, wijze van meten, afkortingen etc.) doorlezen voordat je wetboeken en AMvB's doorspit. Kan tamelijk verhelderend werken
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
Gertjan (datum: 28-04-2006 11:30)

Dus als ik het goed begrijp heeft een lessenaarsdak volgens 90% van de bestemmingsplannen 2 goten en geen nok?

Of is de 'hoge goot' tevens de nok.

Mooi voorbeeld van een teveel aan regelgeving, je raakt er gewoon in verstrikt zo.
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
i.kraus , van gemeente Roosendaal (datum: 28-04-2006 11:41)

De begripsbepaling uit het bestemmingsplan bepaald de wijze van meten en wat eronder wordt verstaan. In de meeste gevallen is de 'goot'hoogte de snijlaan tussen dakvlak en gevelvlak. Deze 'goot'hoogte kan dus verschillen van de hoogte waarop de daadwerkelijke goot zich bevindt.

Geloof me, dat is niet voor niets zo gekozen !
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 28-04-2006 11:54)

@Gertjan

Geen teveel, tenslotte zou door het wijzigen van de term de hoeveelheid regelgeving niet wijzigen.

meer een kwestie van goed lezen, mensen hebben daar ook nogal eens moeite mee. Bij een contract lees je toch ook eerst de voorwaarden door? :o)
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 28-04-2006 11:59)

@gertjan

ook wat de 'nokhoogte' betreft zou je even in de 'wijze van meten'-clausules moeten kijken. Je zult zien dat er bijna nergens over een 'nokhoogte' wordt gesproken, maar eerder over een hoogste punt, om verwarring te voorkomen. Wat je dan mee moet rekenen en wat niet is wel de vraag, maar dat wordt in dat artikel ook meteen afgekaart.

Even een tekstje gekopieeerd uit het bestemmingsplan Hoofddorp Centrum:
Bouwhoogte: vanaf het gemiddeld aangrenzend maaiveld tot aan het hoogste punt; voor wat betreft gebouwen worden antennes, schoorstenen en andere ondergeschikte dakopbouwen hierbij niet meegerekend.

Duidelijk, toch? En de goothoogte en maximale hoogte kunnen dus inderdaad samenvallen.
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
Marit Stofberg , van Buiten Bergen (datum: 28-04-2006 15:36)

In dit bestemmingsplan staat niet dat het gaat om de horizontale snijlijn, maar om de snijlijn tussen elk dakvlak en de daaronder gelegen buitenzijde van de gevels. Dan is dus volgens mij een puntdak ook niet mogelijk, want hebben ook de zijgevels een snijlijn met het dak.
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 01-05-2006 08:39)

wel een snijlijn, maar geen horizontale smijlijn wanneer je het over het gehele vlak bekijkt. Ze bedoelen hier.

Je zou met een schuin aflopend dak (Alberts en van Huut woningen bijv.) nog een discussiepuntje kunnen krijgen, maar dat zijn uitzonderingsgevallen.
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
bert (datum: 17-10-2017 22:58)

zeer verwarrend voor hoogte je muur Word gouw 10 procent lager
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
Smit (datum: 25-01-2020 08:10)

Beste mensen,

Wij zijn voornemens een bijgebouw met Mansardekap te realiseren. Ik begrijp de wijze van berekenen (bestemmingsplan perspectief) voor een mansardekap, namelijk hoogste dakvlak doortrekken en het virtuele snijpunt pakken waar dit hoogste dakvlak de gevel zou snijden. MAAR: Als het bestemmingsplan niks meer bepaalt als het volgende bij "wijze van meten: 2.1.4 de goothoogte van een bouwwerk vanaf het peil tot aan de bovenkant van de goot c.q. de druiplijn, het boeibord of een daarmee gelijk te stellen constructiedeel;

Dan kunnen wij toch gewoon de daadwerkelijke gerealiseerde goot aanhouden om de hoogte voor bestemmingsplan te duiden? (M.a.w. dan hoeven we niet te werken met de zogenaamde virtuele goothoogte?)
Re: goothoogte lessenaarsdak
Naam:
Smit (datum: 26-01-2020 16:50)

ter verduidelijking. In de planvoorschriften komt niet een zogenaamde "snijpunt" bepaling voor in de planvoorschriften.
Verder heft mijn woning zelf ook een Mansardekap en geeft de welstandsnota aan dat getracht moet worden het bijgebouw aan te laten sluiten bij hoofdgebouw. Het enige wat ik spannend vind is of ik alsnog voor mijn kiezen kan krijgen dat de gemeente aangeeft dat zij de snijvlakmethodiek hanteren waardoor ik te hoog zou komen met de goothoogte. Ben mijn plan vergunningsvrij aan het realiseren gebruikmakend van artikel 3 Bor Bijlage 2 dus mag geen strijdigheden hebben met betemmingsplan en dus ook niet m.b.t. de goothoogte.

Heeft iemand hier misschien ervaring mee?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl