Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: WBDBO eis brandbeveiligingsconcept “Beheersbaarheid van brand”
Naam: Ron, van - (datum: 13-05-2020 12:37)

In NEN 6060 is de minimale WBDBDO eis aan een gevel 60 minuten, ook als de vuurlast lager is dan 60 kg/m2.

Echter, nu zou ik voor een bepaald project graag weten: was dit ook al zo in brandbeveiligingsconcept/reken- en beslismodel “Beheersbaarheid van brand” als genoemd uit 1995 (dus de voorganger van bvb 2007)?

Hopelijk weet iemand dit? Ik heb het betreffende document uit 1995 wel kunnen vinden online maar kan het antwoord op mijn vraag hier niet in vinden.
Reageer
Re: WBDBO eis brandbeveiligingsconcept “Beheersbaarheid van brand”
Naam:
pino (datum: 13-05-2020 16:14)

wat doet dat er toe?
Het gaat er om wat die gevel nu kan dat is het huidige van rechtens verkregen niveau
Re: WBDBO eis brandbeveiligingsconcept “Beheersbaarheid van brand”
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 13-05-2020 16:55)

Ja, dat was toen ook al zo, maar een WBDBO van 60 minuten uit die tijd kun je niet zomaar omzetten naar een 'moderne' WBDBO. En wat hiervoor al staat, het RVN is het kwaliteitsniveau wat je gebouw nu praktisch heeft. het enige wat je je hoeft af te vragen is of het een VOOR DIE TIJD geaccepteerde invulling van de eis was, en of het op dit moment niet onder niveau bestaande bouw duikt.

In het verleden had de MBVB geen 'bestaande bouw' optie, alleen nieuwbouw. Als je de NEN6060 van nu kijkt zie je wel een verschil tussen de methode voor BB en NB, maar dat verschil bestaat alleen maar uit een hogere of lagere toegestane vuurlast. De WBDBO-eis verschilt niet tussen die twee. In het bouwbesluit zit dat verschil wel ingebakken, Daardoor kun je je afvragen of die bepalingsmethode nou eigenlijk wel 'gelijkwaardig' is wanneer je haar op bestaande bouw toepast.

Vanuit het bouwbesluit zou je kunnen stellen dat er een factor 2,5 tot 3 verschil zit tussen bestaande bouw en nieuwbouw. het BC mag 3x zo groot zijn, de WBDBO mag 1/3 zijn. De NEN6060 weerspiegelt dat niet.

Voor zover ik het begrepen heb, was die 60 minuten een discussiepunt was tussen de brandweer en de normcommissie, en dat ze die maar in de norm hebben opgenomen im te voorkomen dat het een breekpunt werd.
Wanneer je dan vraagt hoe je daarmee om moet gaan, wordt er makkelijk gezegd dat de norm maar een niet-bindende richtlijn is, en dat je daar altijd zelf je eigen draai aan mag geven.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl