Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: woonfunctie voor zorg > 500 m2
Naam: Ron van de Berg, van jansen groep (datum: 05-09-2019 09:12)

Ik ben bezig met een nieuwbouw woongebouw met daarin 50 zelfstandige woonfuncties voor ouderen. In principe wonen zij geheel zelfstandig (eigen sanitair, eigen kookvoorzieningen). Er is vanuit een thuiszorgorganisatie wel hulp in te roepen door de bewoners, zorg op afroep.

Nu vroeg ik me i.v.m. brand af: Is het juist dat hier geen sprake is van een 'een woonfunctie voor zorg >500 m²'? Mijns inziens gaat het bij die m2 niet om het totaal aan woningen in een gebouw maar om de oppervlakte van een afzonderlijke
woonfunctie, zoals een groepswoning voor zorg. Volgens mij is er in mijn geval sprake van 'andere woonfunctie', niet voor 'woonfunctie voor zorg > 500 m2'. Mee eens?
Reageer
Re: woonfunctie voor zorg > 500 m2
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 05-09-2019 09:57)

Je moet je afvragen of er sprake is van geinstitutionaliseerde zorg. Als het 'wonen naar de zorg' toe komt is er sprake van woonfuncties voor zorg, als de zorg naar het wonen komt is het een reguliere woonfunctie, zoals bijvoorbeeld een seniorenflat.

De zorgomvang en indeling van het gebouw bepaalt daarna of het een clusterwoning of groepswoning is, en of er van afroep of 24-uurs zorg sprake is.

Om het simpel te zeggen: Wonen die mensen daar omdat ze een specifieke deal met één bepaalde zorgverlener hebben, en kunnen ze die verzorging ook alleen op die plek krijgen (zij komen naar de zorg)? Of staat het ze vrij wel of niet zorg in te kopen bij een zorgverlener naar hun keuze (de zorg komt naar hun)
Re: woonfunctie voor zorg > 500 m2
Naam:
pino (datum: 05-09-2019 10:02)

Zoals je het beschrijf is het gewoon een appartementengebouw
Het enigste verschil is dat er qua bewoners wordt gediscrimineerd op leeftijd.

zorg op afstand van de thuiszorg inroepen kan overal dat maakt het nog geen zorggebouw.Re: woonfunctie voor zorg > 500 m2
Naam:
Leon (datum: 05-09-2019 10:24)

Voor woonzorggebouwen zijn er ontzettend veel varianten denkbaar, zie het Bouwbesluit: https://rijksoverheid.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2012/biji

De functies overlappen elkaar echter en/of er zijn grijze gebieden, het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Als het echt alleen om eventuele thuiszorg gaat (en de mensen wonen geheel zelfstandig, zonder gemeenschappelijke voorzieningen) dan lijkt het mij een reguliere woonfunctie/woongebouw (of in geval van de BMI: een andere woonfunctie voor zorg). Dat er dan een keer iemand langskomt om de steunkousen aan te trekken of te helpen met medicatie maakt het niet direct een zorggebouw.
Re: woonfunctie voor zorg > 500 m2
Naam:
Jack , van SenS (datum: 05-09-2019 10:30)

... en ter aanvulling op voorgaande reacties; je gaat nu uit van zelfredzame ouderen. Maar wat is de situatie over bijvoorbeeld 10 jaar. Mogen mensen die inmiddels extra zorg nodig hebben er dan nog wonen of zijn ze genoodzaakt om die reden te verhuizen? Als ze er wel (mogen) blijven wonen dan zullen geleidelijk aan extra voorzieningen nodig/wenselijk zijn. Dan kan het verstandig zijn daar (waar mogelijk) nu al op te anticiperen.
Re: woonfunctie voor zorg > 500 m2
Naam:
Leon (datum: 05-09-2019 11:29)

@Jack
Tja dat is ook altijd een beetje dubbel. In hoeverre ga je nu al (flink) investeren in iets dat mogelijk in de toekomst handig is? Een BMI kan je ook achteraf aanbrengen. Vanuit ons vak gezien niet de mooiste oplossing, want dat wordt een circus van plakgootjes. Vanuit het oogpunt van de opdrachtgever gezien is het echter wel logisch, want zo'n BMI kost nog wel wat en heeft doorgaans ook niet het eeuwige leven. Of je moet al voorzien in loze leidingen, maar zonder daadwerkelijke installatie valt het vaak toch ook tegen om dat helemaal goed te doen.

@Ron Ik ben in dat licht bezien ook wel even nieuwsgiering naar de rol van die thuiszorgorganisatie. Heeft die enig belang in deze ontwikkeling? Zorgclubs hebben doorgaans ook wel een visie op de benodigde BMI namelijk.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl